HOV

Het verhaal van
Humans of Venlo

Aansprekende citymarketing door middel van storytelling.

Van 2016 tot en met 2023 ging metRenée, samen met fotograaf Thom Spierenburg, wekelijks op pad in de gemeente Venlo. Spontane ontmoetingen op straat, werden vastgelegd in de vorm van foto’s en quotes. Alle verhalen werden vervolgens gedeeld via een website, Facebook-pagina en Instagram-kanaal.

Metrenee renee oirbans communicatie marketing content tekstschrijver copywriter venlo limburg roermond venray humans1
"Als kind keek ik naar een realityshow over een Amerikaanse tattooshop. Ik wist meteen: dat wil ik ook. Ik was altijd aan het tekenen en ben toen specifiek gaan oefenen op het ontwerpen van tattoos. Nu ben ik leerling bij een tattooshop hier in Venlo..."

De ‘gewone’ Venlonaar bijzonder

Humans of Venlo gaf diversiteit in Venlo, letterlijk een gezicht. Het doel van het project, dat is geïnspireerd op Brandon Stanton’s Humans of New York, was het faciliteren van de dialoog over maatschappelijke thema’s. Daarnaast wilde Humans of Venlo bijdragen aan meer bewustwording rond diversiteit. Als vorm werd bewust gekozen voor eenvoudige tekst en portretfotografie. Laagdrempelig en daardoor voor alle lagen uit de Venlose samenleving toegankelijk.

Metrenee renee oirbans communicatie marketing content tekstschrijver copywriter venlo limburg roermond venray humans2
"Mijn moeder is Spaans en mijn vader komt uit Venlo. Ik ben tweetalig opgevoed en voor mij is Spanje mijn tweede thuis. Het was voor mij dus ook een logische stap om te kiezen voor een studie in Spanje..."

Grote maatschappelijke thema’s op een klein, lokaal niveau

Humans of Venlo groeide uit tot een toonaangevend, online platform in Venlo en omstreken. Humans of Venlo deelde het platform en bereik regelmatig met Venlose organisaties om bepaalde maatschappelijke thema’s uit te lichten. Een mooi voorbeeld is de serie portretten over medewerkers in de zorg tijdens de eerste piek van de coronacrisis, in samenwerking met Medisch Centrum VieCuri. Een ander voorbeeld is een serie portretten van Venlonaren waarvan de ouders de voormalige kolonie Nederlands-Indië verlieten, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.

Van tekst en fotografie naar podcasts en live interviews

In 2019 startte Humans of Venlo een eigen podcastserie, geproduceerd in samenwerking met Omroep Venlo. In deze podcasts werden Venlonaren met een bijzonder verhaal geïnterviewd, zoals dat normaal gesproken ook op straat gebeurt door de makers van Humans of Venlo. In 2020 volgde een tweede seizoen. Alle afleveringen zijn te beluisteren via onder andere Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts. In 2019 stond Humans of Venlo als onderdeel van de theaterprogrammering op Zomerparkfeest. Hier werden bezoekers van het festival geïnterviewd op het podium en vervolgens geportretteerd zoals dat normaal gesproken ook op straat gebeurt.

Metrenee renee oirbans communicatie marketing content tekstschrijver copywriter venlo limburg roermond venray humans5
Opnames van het eerste seizoen van Humans of Venlo de Podcast in de radiostudio van Omroep Venlo.

Een boek als kers op de taart

In 2023 werd Humans of Venlo afgesloten met een prachtig tafelboek, vormgegeven door Studio Denk. In dit boek staan 100 van de 500 verzamelde verhalen. Het boek is te koop bij Boekhandel Koops.

Boek Humans of Venlo

Geleverde diensten