Logo Gemeente Venlo

Het verhaal van
Gemeente Venlo

Welk verhaal schuilt er achter het gezicht van je collega?

Bij de gemeente Venlo werken ongeveer 1.100 ambtenaren verdeeld over zeven verschillende locaties. Al enige tijd bestond binnen de gemeente de behoefte om de mens achter de medewerker meer zichtbaar te maken, om elkaar op die manier beter te leren kennen. De gemeente Venlo startte daarom in 2020 met De Snoet: een reeks persoonlijke portretten van medewerkers uit de gehele organisatie. metRenée verzorgde alle teksten voor De Snoet in 2020, 2021 en 2022. Fotografie bij dit project werd verzorgd door Thom Spierenburg.

Communicatie marketing advies tekstschrijver copywriter content contenmarketing venlo roermond venray 5
"Toen ik hier net begon had ik wel eens vooroordelen over mensen in de bijstand. Je leert op het Werkplein heel snel om je perspectief te verbreden omdat je de persoonlijke situaties van inwoners leert kennen."

Verdieping en verbinding op een laagdrempelige manier

Door middel van diepte-interviews vormde metRenée een beeld van de verschillende medewerkers van de gemeente Venlo. Medewerkers vertelden openhartig over hun functie, loopbaan en privéleven. Van elk interview maakte metRenée een verhaal, geschreven vanuit het perspectief van de geïnterviewde. Wekelijks werd één korte quote van een medewerker gepubliceerd via het sociale intranet van de gemeente. Daarnaast viel De Snoet elk kwartaal als magazine op de deurmat bij alle medewerkers en gepensioneerden. In elk magazine staan dertien volledige verhalen gebundeld.

Communicatie marketing advies tekstschrijver copywriter content contenmarketing venlo roermond venray 2
"Eigenlijk zouden alle collega’s binnen de gemeente Venlo eens een dagje in onze wachtruimte moeten gaan zitten. Iedereen die hier binnenloopt is inwoner van Venlo. Voor deze mensen doen we wat we doen."

Storytelling als middel om dichter tot elkaar te komen

Medewerkers van de gemeente Venlo gaven aan het prettig te vinden om via De Snoet meer te weten te komen over collega’s. Medewerkers ontdekten via De Snoet dat er collega’s zijn met soortgelijke interesses en geven aan beter te begrijpen wat bepaalde functies inhouden. Ook de taken van de verschillende teams binnen de organisatie werden duidelijker zichtbaar door de verhalen van collega’s. De Snoet vormde hiermee een succesvol voorbeeld van de kracht van interne storytelling.

Referentie met Renee communicatie Gemeente Venlo “Elke organisatie zit vol mooie verhalen. Deze verhalen legt Renée voor ons vast. Ze doet dit op een hele prettige en warme manier, waardoor medewerkers zich op hun gemak voelen en zich openstellen voor een persoonlijk interview.”

Michelle Verlegh – Bastiaans
communicatieadviseur, Gemeente Venlo

Geleverde diensten